Waarom Fluoride in tandpasta en mondwater ongezond is voor je lichaam

Waarom fluoride in tandpasta en mondwater ongezond is voor je lichaam

We doen allemaal hard ons best om gezond te blijven: groentes mogen tijdens het eten niet ontbreken en we gaan regelmatig even sporten. Toch vergeten we vaak rekening te houden met kleinere, maar belangrijke zaken om ons goed te blijven voelen. Een onderdeel hiervan is mondverzorging. Hoewel tandartsen vaak zeggen dat je met fluoride moet poetsen, is dit geen goed idee. Benieuwd waarom fluoride in tandpasta en mondwater ongezond is voor je lichaam? Wij leggen het je uit.

Fluoride is niet goed voor je

Vraag het aan je tandarts en hij zegt waarschijnlijk dat fluoride je tanden beschermt tegen bederf. In kleine hoeveelheden kan deze stof inderdaad goed zijn voor de tanden, maar helaas is er ook slecht nieuws. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat fluoride ongezond is voor je lichaam. In de pure vorm is deze stof namelijk giftig, chemisch afval dat onze nieren, botten, zenuwen en spieren kan aantasten. Ook zou het functioneren van de hersenen negatief beïnvloedt worden en kan fluoride het IQ van kinderen verlagen. Waarom tandartsen poetsen en spoelen met dit middel dan toch aanbevelen? Volgens onderzoek komt dat door op emotie berustende aanbevelingen en niet omdat er wetenschappelijk bewijs voor is.

Dit gebeurt er als je mondverzorging met fluoride gebruikt

Nu weet je waarom fluoride in tandpasta en mondwater ongezond zijn voor je lichaam, maar wat gebeurt er eigenlijk als je het toch gebruikt? Tijdens die paar minuten dat je het product gebruikt, dringt fluoride het mondslijmvlies binnen. Uiteindelijk komt de stof zo in je bloed terecht. Omdat je tandpasta en mondwater uitspuugt, beperk je de schade. Maar er blijft een gevaar van stapelingsziekte. Fluoride hoopt zich namelijk steeds meer op en zorgt geleidelijk voor problemen.

Wat is het alternatief?

Gelukkig bestaan er voldoende gezonde alternatieven. Voor mondwater kun je bijvoorbeeld kiezen voor een variant op basis van kokosolie. Dit is een 100% natuurlijk product dat ervoor zorgt dat je minder last hebt van tandplak, wittere tanden en een langdurige frisse adem krijgt. Het mondwater van Charcoco is daarnaast verrijkt met een vleugje munt, waardoor je geniet van een heerlijk, schoon gevoel.

Ook voor tandpasta kun je een betere keuze maken. Charcoco is fan van dag & nacht tandpasta. Jouw gebit heeft namelijk ’s ochtends andere verzorging nodig dan ’s nachts. Hierdoor worden jouw tanden overdag beschermd en verzorgd en wordt er ’s nachts op een natuurlijke manier afgerekend met verkleuringen om jouw stralende lach in stand te houden. In deze producten zit xylitol, een stof die bacteriën afstoot, tanden te remineraliseren en gaatjes te voorkomt en natuurlijke menthol om je een fris gevoel te bezorgen. Wat er vooral niet in zit? Fluoride. Wij willen namelijk dat jij met een gerust hart jouw mooie tanden kunt verzorgen nu je weet waarom fluoride in tandpasta en mondwater ongezond is voor je lichaam. Wanneer stap jij over op dit verantwoorde alternatief?