Wat is de oorzaak van gele tanden?

Wat is de oorzaak van gele tanden?

Iedereen is geboren met witte tanden, maar vaak verandert de kleur vanzelf. En hoe sterk die verkleuring optreedt en wanneer is bij iedereen anders. De verkleuring kan van binnenuit, vanuit het tandbeen optreden, maar ook vanaf de buitenkant. Maar waarom zijn bij de een de tanden witter dan bij de ander? Kortom, wat zijn de voornaamste oorzaken van gele tanden?

7 oorzaken van gele tanden

Genen

De oorspronkelijke kleur van je tanden en de mate waarin ze in de loop der jaren gaan verkleuren is voor een deel een erfelijke kwestie. Het tandbeen is bij iedereen geel en de glazuurlaag die erover heen ligt bepaalt hoeveel van dat geel we daadwerkelijk zien. En omdat de sterkte en de dikte van het glazuur genetisch bepaald zijn, heb je dit dus niet zelf in de hand. Hier kun je helaas weinig aan doen. Wel verklaart het waarom de een wittere tanden heeft dan de ander. Heeft je hele familie gele tanden, dan is de kans groot dat ook jouw tanden uiteindelijk geel worden.

Eten en Drinken

Wie witte tanden wil, moet zich er bewust van zijn dat alles dat je eet of drinkt invloed kan hebben op de kleur van je tanden. Want ook al sta je er niet bij stil, in veel voeding zitten kleurstoffen en deze kleurstoffen gaan op je tanden zitten. Niet alleen rode wijn bevat kleurstoffen, maar ook een gezond product als thee. Als je veelvuldig kleurstoffen binnenkrijgt, gaan deze in je glazuur zitten en wordt deze donkerder van kleur. Maar naast een gele kleur kunnen sommige producten, denk aan zwarte koffie en cola, ook donkere vlekken achterlaten op je tanden. Kortom, dat is natuurlijk niet de bedoeling en dat betekent dat je het gebruik van deze producten het best zo veel mogelijk kunt beperken.

Tandsteen

Iedere dag krijg je een laagje tandplak over je tanden. Het bestaat onder andere uit voedselresten, speeksel en bacteriën in je mond. Als je iedere dag je tanden een paar keer poetst, hou je je tanden goed schoon, maar op plekken waar de tandplak niet wordt verwijderd, kan er tandsteen ontstaan. En tandsteen draagt niet bij aan een schoon en wit gebit. Dus wie gele tanden wil voorkomen, kan het beste goed poetsen en tandsteen voorkomen.

Medicatie

Ook je medicijngebruik is van invloed op de kleur van je tanden. Zelfs de medicijnen die je misschien al op zeer jonge leeftijd hebt gebruikt kunnen bijdragen aan verkleuring van je tanden. Ook antibiotica kunnen verkleuring van de tanden veroorzaken, gelukkig is dat in de meeste gevallen tijdelijk.


Roken

Natuurlijk is roken geen aanrader als je witte tanden wilt. De nicotine aanslag blijft niet alleen achter op je vingers, maar ook op je tanden. Hoe langer je blijft roken, des te moeilijker het is om je tanden weer wit te krijgen.

Slag of Barst

Een beschadiging aan de tanden kan ook tot verkleuring leiden. Kleine barstjes zijn kleine kiertjes waar tandsteen in komt en ze geven je tanden een grijzige kleur. Ook kan tandglazuur afbreken door een val of door bijvoorbeeld knarsetanden en wanneer het glazuur beschadigd is, verliest je tand ook zijn mooie, witte kleur.

Leeftijd

Dit is helaas een oorzaak van gele tanden die je niet zelf in de hand hebt. Tanden verkleuren niet van de een op de andere dag, daar gaan jaren overheen. En natuurlijk spelen je genen en je leefstijl hier ook een rol in. Tanden bleken heeft dus het meeste effect als je er op jonge leeftijd mee begint, dan zijn je tanden nog witter en zie je het meeste resultaat.

Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale producten ontwikkeld die je helpen om de oorzaken van gele tanden tegen te gaan. Charcoco heeft een lijn ontwikkeld met 100% natuurlijke producten en dat is wel zo fijn voor je gebit. Geen agressieve bleekmiddelen, maar natuurlijke producten die je tanden witter maken.

3 tips om gele tanden weer wit te krijgen

  1. Goed reinigen van het gebit, met bijvoorbeeld de Coconut Charcoal. Deze houtskoolpoeder bleekt je tanden op een 100% natuurlijke manier door direct de kleurstoffen aan te pakken.
  2. Bescherm je glazuur zonder fluoride, maar met speciaal ontwikkelde Day & Night toothpaste. De Day toothpaste laat een beschermlaagje achter om vlekvorming gedurende de dag te voorkomen en de Night toothpaste zuivert je tanden optimaal en verwijdert de vlekken terwijl je slaapt.
  3. Zorg voor optimale mondhygiëne door Coconut Mouthwash te gebruiken. Deze biologische kokosolie zorgt voor een langdurige frisse adem, vermindert tandplak en verwijdert tandaanslag. Ook wordt de aanmaak van speeksel gestimuleerd en dat voorkomt verkleuringen.

Nog een laatste tip om gele tanden te voorkomen

Zorg dat je altijd voldoende speeksel in je mond hebt. Dat is trouwens niet alleen goed voor wittere tanden, maar ook voor de mondgezondheid en eigenlijk dus je algehele gezondheid.